Huhtikuussa haetaan kulttuurista hyvinvointia

10.03.2023

Voimaa kulttuurista! Huhtikuu on hyvinvoinnin teemakuukausi

Huhtikuussa omaishoitoyhteisö kannustaa kaikkia läheisestään huolta pitäviä kokeilemaan, mitä annettavaa taiteella ja kulttuurilla olisi omalle hyvinvoinnille.

Taidetoimintaan osallistuminen sekä taiteen kokija että tekijänä voi ehkäistä lukusia psyykkisiä ja fyysisiä sairauksia sekä hoitaa ja auttaa selviytymään useiden akuuttien ja kroonisten sairauksien kanssa. Taide voi tarjota ratkaisuja erityisesti sellaisiin terveyshaasteisiin, joihin lääketiede ei yksin tarjoa tehokkaita ratkaisuja. -Maailman terveysjärjestö WHO.

Voit siis osallistua kuukauteen tekemällä taide- ja kulttuuritoimintaa itse tai nauttia muiden tekemästä, valmiista taiteesta ja kulttuurista.

Huhtikuussa tapahtuu:

 • Kaikissa Omaisoivan kahvioissa huhtikuussa Musiikista voimaa – Elämäni biisi -teemat. Kuulemme omaishoitajien musiikkitoiveet, kuuntelemme toivemuusiikin ja ehkäpä saamme kuulla tarinan musiikin takana.
 • Kulttuurista hyvinvointia virkistystapahtuma 2.4.23 klo 13.00 – 15.30 Kajaanin Kaukametsän sali
  – Tilaisuuden avaa OmaisOivan toiminnanvastaava, Kainuun SoTu:n ja JANE:n edustaja, Päivi Oikarinen
  – laulun taikaa, Kainuun musiikkiopiston pop-jazz-kuoro, johtajana Sanna Kilpeläinen
  – Kulttuurin merkityksestä ihmisten hyvinvoinnille, Kainuun hyvinvointialueen edustaja
  – Runotarinaa ihmisyydestä, Kainuun Lausujat
  – Kupletteja ja pelimannimusiikkia, Kainuun Kansanpelimannit, johtajana Terho Lämsä
  – väliaika –
  – Kevyesti laulaen ja musisoiden, iskelmätähti Anna Kaisa & Formaatti-orkesteri
  – Kesää kohti – Eino Leinon juhannuksen vietto Lyhytfilmi, Leinona näyttelijä Sami Sainio
  – Yhdessä laulamisen voima, yleisö yhdessä Formaatin kanssa

   

  Kainuun Omaishoitajat ja Läheiset ry yhteistyössä Kainuun omaishoidon verkoston kanssa

  Ohjelmamaksu (sis. väliaikakahvit ennakkoilmoittautuneille/maksaneille) 10 €. Ilmoittautumiset Raimo Reinikaiselle, p. 04008811 (klo 9-11), andracon.rr@gmail.com tai OmaisOivan ohjaajille mahdollisine ruoka-ainerajoitteineen. Maksu tilille FI2480001371002891 to 30.3.23 mennessä. Tervetuloa virkistäytymään ja nauttimaan kainuulaisten kulttuurin tuottajien annista!

 • 5.4. klo 14.00 – 15.00 Omaishoitajien laulu
  Keskiviikkona 5.4.23 klo 14.00 – 15.00 järjestetään omaishoitajille ja kaikille läheisestään huolehtiville suunnattu maksuton webinaari, jossa julkistetaan Ilkka ”Ile” Vainion omaishoitajille tekemä laulu.

   

  Sanoittaja-musiikkituottaja Ilkka Vainio kertoo kirjoittaneensa noin tuhat levytettyä tekstiä. Omaishoitajien laulu oli silti hänelle aivan erityinen projekti. Vainio on ollut veljensä omaishoitaja vuodesta 1986 ja hän sanoo, että omaishoitajat saavat kiitosta ani harvoin. Omaishoitajien laulu paikkaa tätä puutetta. Vainio käytti laulun sanoituksen perustana omaishoitajilta aiemmin kerättyjä tekstejä heille voimaa tuottavista asioista, mutta teki tekstin omaishoidettavan näkökulmasta.

  Omaishoitajien laulun ja videon julkistus sekä Ilkka Vainion haastattelu laulun tekemisestä lähetetään suorana Vainion Helsingin Viikissä sijaitsevalta studiolta. Lähetyksen katsominen ei vaadi ilmoittautumista. Lähetys avautuu Omaishoitajien verkkosivun kautta:
  www.omaishoitajat.fi/tule-mukaan/tapahtumat-ja-koulutukset/tapahtuma/omaishoitajien-laulun-julkistus-webinaari/

 • 13.4. klo 17.00 – 18.00 Mielen maisemat ja aistit -webinaari
  Isto Turpeinen johdattaa omaishoitajat aistisuuteen ja kuvan katsomisen kautta omaan nyt-hetkiseen kokemiseen.
  Lue lisää webinaarista ja ilmoittaudu mukaan: www.omaishoitajat.fi/tule-mukaan/tapahtumat-ja-koulutukset/tapahtuma/hyvinvointiwebinaari-mielen-maisemat-ja-aistit/
 • 18.4. klo 14.00 – 15.00 Voimaa arkeen kirjoittamalla -webinaari
  Runoilija, kirjailija ja kirjoittajaohjaaja Minna Aution Voimaa arkeen kirjoittamalla -webinaari osoittaa, että kirjoittaminen on harrastus, joka sopii kaikille. Webinaarissa tutustumme siihen, mitä voimauttava kirjoittaminen tuo elämään ja miksi sitä kannattaa harrastaa. Saat vinkkejä ja neuvoja sekä inspiraatiota omaan kirjoittamiseesi.
  Lue lisää webinaarista ja ilmoittaudu mukaan: www.omaishoitajat.fi/tule-mukaan/tapahtumat-ja-koulutukset/tapahtuma/voimaa-arkeen-kirjoittamalla-webinaari/
 • Voi leipä! -musiikkiteatteriesitys 28.4. klo 13.00 Kaupunginteatterin Sissilinnassa.
  Balladi leivän syrjästä kertoo lämpimiä ja rapsakoita tarinoita ihmisen ja viljan ikiaikaisesta liitosta.
  Kajaanin kaupunginteatterin ja Vaara-kollektiivin yhteistuotanto on uutta juurevaa musiikkiteatteria, jossa soivat rinta rinnan niin saksofoni kuin leipälapio. Voi leipä! kutsuu kaikenikäiset katsojat ihmisyyden perusyksikköjen leivän, laulun ja tarinoiden äärelle. Esitys toteutetaan Teatterin Tuki ry:n tuella.  Kainuun Omaishoitajat ja Läheiset ry:n jäsenen omavastuuosuus 10* € maksetaan yhdistyksen tilille FI2480001371002891 viestikenttään merkintä: Voi leipä!-esitys 28.4.23. Ilmoittautumiset 11.4.23 mennessä kulttuuri- ja matkavastaava Raimo Reinikaiselle, p. 0400881166 (klo 9-11.30), andracon.rr@gmail.com tai OmaisOivan ohjaajille. Osallistuaksesi Omaisoivan toimintaan mukaan, sinun ei tarvitse olla yhdistyksen jäsen, eikä sopimusomaishoitaja.

* Jos henkilö jää pois ilman pätevää syytä maksamastaan tapahtumasta, on hän velvollinen hankkimaan tilalleen toisen tai omavastuuosuus jää yhdistykselle.

KULTTUURIHAASTE

Tartu haasteeseen, ota taidepassi käyttöösi ja osallistu samalla arvontaan. Voit ladata ja tulostaa passin itse tästä, tai hakea se Kauppakadun toimistolta. Saat taidepassin myös Omaisoivan kahvilatapaamisessa. Kulttuurihaasteeseen osallistuneiden kesken arvotaan Museokortti, jolla pääset vuoden ajan maksutta museoihin eri puolilla Suomea. 

Lue myös muista omaishoitajan hyvinvointia tukevista toimenpiteistä täältä: https://omaishoitajat.fi/hyvinvointi/

Ota kuukauden tapahtumat, kulttuurihaaste haltuusi!