Vietämme viikolla 48 valtakunnallista omaishoitajien viikkoa

13.11.2023

 

 

Tervetuloa Kainuun omaishoitajien viikon tapahtumiin

Vietämme viikolla 48 valtakunnallista omaishoitajien viikkoa. Valtakunnallinen omaishoitajien viikko on vuosittain järjestettävä teemaviikko, jonka avulla nostetaan esiin omaishoitoasioita ja omaishoitajien ääntä. Teemaviikkoa on vietetty jo vuodesta 2003.

Vuoden 2023 teema – Yhteisö tuo turvaa

26.11. – 3.12.2023
Tapahtumaviikon ajan OmaisOivan toimistolla Avoimet Ovet. Olemme joka päivä tavattavissa maanantaina klo 12.00 – 18.00, ti-to klo 10.00 – 18.00 ja perjantaina klo 10.00 – 14.00. Tule tutustumaan uusiin toimitiloihimme, toimintaamme ja OmaisOivan henkilökuntaan. Viikon aikana mukana on useita yhteistyökumppaneita sekä paikallisia potilasjärjestöjä. Tule hakemaan tietoa ja taitoa eri järjestöjen toiminnasta ja omaishoidosta.

Tiesitkö, että joka kolmas työssäkäyvä huolehtii läheisestään? Väestön ikääntyessä työn ja hoivan yhdistäminen koskettaa jo niin monia, että se vaikuttaa väistämättä myös työyhteisöjen arkeen. Monille hoivatilanne on hyvin kuormittava, ja edellyttää erilaisia järjestelyitä työssä ja yksityiselämässä.

Esittelemme viikon aikana työikäiselle suunnattua valtakunnallista Rahkeet riittämään -hanketta, josta saa eväitä työelämän kiemuroihin niin työntekijä, työnantajan kuin päättäjäkin.

Tule tutustumaan työikäisten omaishoitajien työtä tukeviin tukimuotoihin.

Toimistolla voit kokeilla myös virtuaalista, omaishoidon kokemusta ja haasteita avaavaa Omaishoitajan arki -peliä. Peli on suunniteltu yhteistyössä KAMKn kanssa osana Rahkeet riittämään -hanketta. Kahvitarjoilu koko viikon ajan!

Voit kokeilla virtuaalista omaishoitajan peliä tästä: https://forms.gle/zL6irfpHdqRNpe6N6

Pelin tavoitteena on lisätä tietoisuutta omaishoitajuudesta, tukea omaishoitajia vaikuttamaan
omaan elämäänsä ja kehittää eri alojen ammattilaisten osaamista omaishoitajuudesta.

Kainuun omaishoitajaviikon ohjelma:

Sunnuntai 26.11.2023 klo 10.00
Teemaviikon avaa omaishoitajille omistettu kirkkopyhä. Kajaanin kirkossa pappina Jaakko Kupiainen. Jumalanpalveluksen jälkeen kirkossa tarjolla kahvit. Voit seurata jumalanpalvelusta myös verkossa seurakunnan Seuraa tapahtumia -linkin kautta (www.kajaaninseurakunta.fi).

Maanantai 27.11.2023 klo 12.00 – 14.00
Kainuun omaishoitajaviikon avausjuhla, Linnan lukio, Linnankatu 6, A-rappu, 4. krs, auditorio. Tilaisuus on avoin kaikille.
Kainuun Sanomat lähettää avajaistilaisuuden KSLivenä verkkosivujensa kautta tilaajilleen.

 • juhlan avaus, Kainuun Omaiset ja Läheiset ry Leena Törrö
 • kaupunginjohtaja Jari Tolosen tervehdys
 • juhlapuhe kansanedustaja, Omaishoitajaliiton hallituksen jäsen Merja Kyllönen
 • Rahkeet riittämään -hankkeen suunnittelijan Meeri Virtamon puhe
 • omaishoitajan puheenvuoro
 • Musiikkia. Tilaisuuden jälkeen kahvitarjoilu Omaisoivan tiloissa klo 14.00 – 18.00.Kajaanin Apteekki ja Kuntouttava kotihoito Voimavara esittelemässä toimintaa OmaisOivan tiloissa.
  Avajaisjuhla on avoin kaikille tilaisuus. Lämpimästi tervetuloa!

  – Suomussalmella juhlatilaisuutta voi seurata Kumppanuustalolla klo 12.00 – 14.00, jossa Suomussalmen apteekki tarjoaa kahvit.
  – Kuhmossa ja Puolangalla juhlatilaisuutta voi seurata seurakuntatalolla klo 12.00 – 14.00, jossa seurakunta tarjoaa kahvit.

Tiistai 28.11.2023 klo 13.00 – 16.00
Turvallinen ikääntyminen omaishoitoperheessä -seminaari etäkatsomona OmaisOivan toimistolta. Voit tilata myös oman Teams-katsomislinkin kotiisi. Katso seminaarin ohjelma ja ilmoittaudu mukaan 21.11.23 mennessä. Ilmoittaudu tästä.  Ovet avoinna

Kaikille avoin seminaari on hyödyllinen omaishoitajien parissa toimiville ammattilaisille ja järjestötoimijoille sekä omaishoitajille ja läheisestään huolehtiville.
Tilaisuuden on järjestänyt Suomen omaishoidon verkosto ja Vanhustyön keskusliitto. Katsomislinkki lähetetään osallistuneille muutama päivä ennen tilaisuutta.

Keskiviikko 29.11.2023 klo 10.00 – 18.00
OmaisOivan toimistolla potilasjärjestöjä esittelemässä toimintaansa:
Klo 10.00 – 13.00 Kestävän kasvun Kainuu II -hankkeen suunnittelijat Maarit Rajatalo ja Virpi Lumpo. Tule kuuntelemaan mielen hyvinvoinnin tukemisesta ja keskustelemaan kanssamme palveluiden kehittämisestä omaishoidon tukemiseksi.
Klo 14.00 – 17.00 Kainuun Muistiyhdistys. Tule kuulemaan muistiyhdistyksen toiminnasta, vertaistuesta arjessa, jaksamisen tuesta sekä omaishoitajille että hoidettaville.
Klo 10.00 – 13.00 Pohjois-Suomen Syöpäyhdistys Kajaani. Yhdistys esittelee toimintaansa ja vertaistuen mahdollisuuksia syöpään sairastuneille.
Paikalla myös Olka-toiminta, Lähellä.fi -palvelun edustaja.

Sinulla on mahdollisuus katsoa kotoasi valtakunnallisen pääjuhlan avaus Seinäjoelta omaishoitajat.fi/omaishoitajien-viikon-juhla -sivulle tulevasta linkistä klo 13.00 alkaen. Juhlapuheen pitää kansanedustaja ja Seinäjoen kaupunginhallituksen puheenjohtaja Paula Risikko. Tapahtuma järjestetään Lakeuden Omaishoitajat ja Järviseudun Omaishoitajat -yhdistysten kanssa. Sosiaalisessa mediassa teemaviikko löytyy aihetunnisteilla #yhteisötuoturvaa ja #omaishoitoyhteisö.

Torstai 30.11.2023 klo 10.00 – 14.00
Kainuun potilasjärjestöjen välinen Boccia-turnaus Kansapirtillä.  Tervetuloa mukaan pelaamaan ja kannustamaan pelaajia.
Pelijoukkueiden ilmoittautuminen  21.11.23 mennessä OmaisOivalle. Yhdessä joukkueessa voi olla 3-4 henkilöä. Mukaan turnaukseen sopii 6 nopeimmin ilmoittautunutta joukkuetta. Sisäpelikengät/villasukkavarustus sekä iloinen mieli kannustajille että kisaajille.

Perjantai 1.12.2023 klo 10.00 – 14.00
OmaisOivan toimistolla potilasjärjestöjä esittelemässä toimintaansa.

Lämpimästi tervetuloa viikon tapahtumiin!

Hyödyllisiä linkkejä työikäisen omaishoitoon (klikkaa linkkiä, avautuu uuteen ikkunaan):
Työ ja omaishoito, tietopankki -esite
Työkaluja työikäiselle omaishoitajalle, työnantajalle, päättäjälle
Omaishoidon ohjausta ja neuvontaa
Etäomaishoito, kuka on etäomaishoitaja
Suomi.fi, asiointi toisen puolesta
Rahkeet riittämään -hanke

Ruuhkavuodet eivät lopu pikkulapsivaiheeseen – yli 700 00 suomalaista hoitaa iäkästä, sairasta tai vammautunutta läheistään päivätyön ohessa.

Omaishoitajaliiton selvitys hyvinvointialueiden palveluista on valmistumassa

Omaishoitajaliiton jäsenyhdistyksilleen tekemän kyselyn tulokset julkistetaan Omaishoitajien viikolla. Kyselyssä selvitettiin läheis- ja omaishoitajille ja heidän hoidettaville läheisilleen tarjottavien palveluiden saatavuutta ja laatua hyvinvointialueilla. Kyselyä täydennetään parhaillaan yhdistysten edustajien haastatteluilla.

Yhteistyössä:

Pohjois-Suomen Syöpäyhdistys Kajaani